Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Το σχολείο μας στη ... "Φάρμα των ζώων" του Τζώρτζ Όργουελ


Την προηγούμενη Πέμπτη (22-1-2015) μαθητές του σχολείου μας και συγκεκριμένα η Β΄Λυκείου, το τμήμα Καλλιτεχνικής παιδείας της Α΄ και η Θεατρική Ομάδα παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση "Η Φάρμα των ζώων" του Τζ. Όργουελ από τη Νεανική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε στη μονή Λαζαριστών. Στο τέλος της παράστασης συνομίλησαν με τους ηθοποιούς και εξέφρασαν προβληματισμούς σχετικά με το έργο, και τα μηνύματα που δέχτηκαν από αυτό.

Η Φάρμα των Ζώων είναι ένα κείμενο πολύ σκληρό για την εποχή του (όπως σημειώνεται από τις εκδόσεις του Κ.Θ.Β.Ε) με αυστηρή κριτική στο σύστημα της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Όργουελ εκφράζει τη δυσαρέσκεια μιας γενιάς διανοούμενων, όπου απογοητεύτηκαν και προδόθηκαν τα ιδανικά τους από την αλλοίωση του σοσιαλισμού. Το έργο του Όργουελ σύγχρονο όσο ποτέ άλλοτε. Θέτει ερωτηματικά που καθένας καλείται να απαντήσει και να πάρει θέση.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Νίκος Αρμάος, η Φάρμα των Ζώων αποτελεί ένα κείμενο που θέτει ουσιαστικά ερωτήματα για τις ιδιαιτερότητες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Κοινωνικής και πολιτικής.
Το έργο λοιπόν περιγράφει την πορεία μιας πετυχημένης εξέγερσης των ζώων κατά των ανθρώπων και η άτεγκτη  ανθρώπινη εξουσία αντικαθίσταται από την  εξίσου σκληρή εξουσία των γουρουνιών.
Γεννούνται λοιπόν τα διάφορα ερωτήματα όπως, το αδιέξοδο που προκαλεί η αναντιστοιχία μεταξύ πολιτικής και ηθικής. Ο ρόλος και οι ιδιαιτερότητες των κοινωνικών ομάδων τόσο σε επίπεδο συμφερόντων όσο σε θέματα συμπεριφορών. Η ανοχή την οποία επιδεικνύουν στον ανερχόμενο δικτάτορα τον οποίο όχι απλώς τον ανέχονται αλλά τον επιβραβεύουν και τον αναδεικνύουν σε ηγέτη τους. Τέλος οι ολοκληρωτικές αντιλήψεις από τις οποίες παίρνουν σιωπηρές αποστάσεις τα ζώα της Φάρμας θα μετατρέψουν τους πρώην επαναστάτες σε νέα αφεντικά και το όραμα σε εφιάλτη.


 Η Φάρμα των Ζώων έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του 20ου αι., πουλώντας πάνω από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα. Ακριβώς επειδή ήταν γραμμένο σαν μύθος, θεωρήθηκε το δημοφιλέστερο κείμενο για τη μέση εκπαίδευση, το λογοτεχνικό κείμενο που κάθε έφηβος έχει διαβάσει. Σήμερα ο Όργουελ δίκαια θαυμάζεται ως ένας έξοχος δοκιμιογράφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου